Fokus på tænder...

Hvornår har du sidst kikket ind i løvens gab?? Skrevet af Vibeke Relund |

 I februar tilbyder vi gratis tandeftersyn på alle hunde, katte og gnavere. For at reservere et gratis tandeftersyn, skal du ringe til os på 97127720 og booke en tid hos en af vores sygeplejersker.

Over 80% af kæledyr har dårlige tænder. Ved du hvordan dine dyr’s tænder har det?

Et af de områder, som dyre ejere ofte har meget lidt fokus på hos kæledyret, er munden.

I hverdagen er det jo ikke så tit, at vi lige får et ordentlig kik ind i løvens gab.  Mange dyr bryder sig ikke om, at man åbner munden på dem, og hvad skal man også kikke efter?. Og hvorfor skulle der også være noget galt?

Fakta er desværre, at der er stor sandsynlighed for, at der kan være noget galt. Op mod 80% af alle hunde og katte over to år har begyndende tegn på tand- eller mundhule sygdomme. Tandproblemer gør mindst lige så ondt på dyr som på mennesker. Det kan bare være rigtig svært at se på dyrene, at de har ondt!

Jamen den har da ikke ondt!               

Jeg møder ofte dyre ejere, der ikke kan forstå, at de slet ikke har set tegn på, at hunden eller katten havde alvorlige tandproblemer. Måske har de studset over dårlig ånde, men ellers ikke bekymret sig. De kan derfor godt blive overraskede, når jeg fortæller dem, at deres hund eller kat formodentlig har ondt. Men hvis de så vælger at få dyret behandlet, kommer de ofte tilbage og fortæller om en helt ny og glad hund eller kat, der pludselig er begyndt at lege igen og opføre sig som dengang, den var ung.

Mange tror, dyr holder op med at spise, når de har ondt i tænderne. Det gør de også til sidst, men inden da kan de have haft tandpine i adskillige år.

Bedst med forebyggelse…

Daglig tandbørstning er den absolut mest effektive forebyggelse mod tandproblemer – især hos hund, men det er meget få dyre ejere, der rent faktisk får børstet tænder på deres hund. Se mere om tandbørstning her. I stedet benytter mange sig af forskellige former for tyggeben, og tyggearbejde har da generelt også en vis forebyggende effekt.

Man kan også fodre sit kæledyr med en særlige ”tand diæt”, hvor selve foderkuglen er sej og sliber på tandens sider når dyret tygger den i sig. Dette foder er også lavet sådan at det binder kalken i spyttet for at mindske produktionen af tandsten.

Tandsten og tendens til tandsygdomme er i høj grad medfødt. Nogen hunde og katte danner meget tandsten uanset kosten, andre gør ikke. Det afhænger af spyttets sammensætning, mundhulens udformning og bakteriefloraen.

Uanset hvad man gør for at forebygge tandproblemer, er det en rigtig god ide at få dyrlægen til at tjekke dyrets mund mindst gang om året – f.eks. i forbindelse med det årlige sundhedseftersyn.

Med katten til tandlæge

Grundig tandundersøgelse og tandbehandlinger hos vores kæledyr, må oftest foregå i narkose. De fleste ved, at det jo ikke altid er lige rart at ligge i tandlægestolen, og vi kan ikke forklare dyrene at de skal ligge stille, åbne munden, og tænke på at det er for deres eget bedste!                           

En grundig undersøgelse starter med en tandrensning. Når tænderne er rene, er der mulighed for at se nærmere på, hvordan de har det. Ligesom hos de tobenede, er det hos de firbenede ofte nødvendigt at tage røntgenbilleder af tænderne, for at afgøre udbredelsen af tandsygdomme.

Når skadernes omfang er kortlagt må der tages stilling til behandling. 

Vi ser kun sjældent almindelige ”huller” i tænderne hos hunde og katte, men hvis det alligevel er tilfældet, kan disse lappes med en plastik fyldning, ligesom hos os selv.

I nogle tilfælde kan man vælge at rodfylde en skadet tand og dermed bevare den. Rodbehandlede tænder bliver dog lidt svagere, så der er større risiko for at tanden senere knækker.

Ikke alle tænder kan reddes, hvis der er dybe emaljeskader på tænderne, kraftig paradentose, resorptioner ind til rødderne eller andre alvorlige problemer, vil man som regel vælge at trække tænderne ud.

Det er dog langt meget bedre for dyret at mangle en tand, end at gå rundt med en tand, der gør ondt.

Både hunde og katte klarer fint at spise tørfoder uden en pløk i munden.

Hellere ingen tænder – end dårlige tænder.

 

 

Tandsygdomme hos hund og kat

 

Tandproblemer er en fællesbetegnelse, der blandt andet dækker over:

 • Tandsten
 • Dybe tandkødslommer- paradentose
 • Tandkødsbetændelse
 • Knækkede tænder
 • Resorptioner (specielt hos kat, betyder populært sagt at tanden ”bliver spist”)
 • Emaljedefekter
 • Tandbylder

 

Du skal kontakte din dyrlæge hvis…

 

 • Din hund eller kat har dårlig ånde eller lugter ud af munden.
 • Det er mere end et år siden, at du har fået din hund eller kats mundhule undersøgt af en dyrlæge.
 • Du opdager at din hund eller kat har tandkødsbetændelse, som viser sig som en rød kant langs tandranden.
 • Du opdager tandsten, en knækket tand eller sår i munden på din hund eller kat.
 • Du mangler råd og vejledning i tandbørstning af din hund eller kat.

 

Del denne historie
Forebyggende sundhed til dit kæledyr

Abonner på tryghed til din bedste ven

AniPlan er et abonnement på forebyggende pleje og sundhed. Dit kæledyr sikres fx regelmæssige sundhedsundersøgelser, vaccinationer og tandtjek. 
Du får mulighed for at sprede udgifterne på dit kæledyrs sundhed i faste månedlige betalinger, samtidig med at du sparer penge.

▶▶▶ Kontakt os vedr. en AniPlan® til din hund eller kat