Flåter hos hund og kat

År for år stiger flåtbestanden i Danmark. Et flåtbid er ikke i sig selv farligt, men mange flåter er desværre inficerede med sygdomme, som kan smitte hunde og katte. I dag findes der heldigvis gode muligheder til at forebygge disse sygdomme.

Den mest kendte sygdom, der kan overføres fra flåter til hunde og katte, er Borreliose. I de fleste tilfælde skal flåten have siddet på dyret i mindst 24 timer før at der er risiko for smitte.

Beautiful,Ginger,Tabby,Cat,,Domestic,Staring,Directly,Into,Camera,Lovingly

Hvad kan du gøre?

Det er vigtigt at du tjekker din hund for flåter hver gang I har været i flåtområder, såsom skov eller tætbevoksede områder. Vær særligt opmærksom i skyggen, og brug en tægetang hvis du finder en flåt. Til hunde findes der nu en tyggetablet. Den skal gives hver måned, og dræber flåter og lopper i løbet af 8 timer.

Fordele ved tabletten:

  • Den er lettere at give end pipetterne i nakken.
  • Hvis børn kommer i kontakt med hunden, kommer de ikke i kontakt med giften.
  • Hunden kan vaskes, bade og svømme uden at effekten forsvinder.
  • De fleste hunde og katte kan godt lide smagen af tabletten.
  • Større sikkerhed for beskyttelse, end ved brug af andre midler.
  • Tabletterne er på recept, så du er sikret faglig rådgivning inden du anvender præparatet. Det giver en større tryghed for både ejer og kæledyr.

Til katte er det mere almindeligt med et halsbånd, der har særdeles god effekt på både lopper og flåter. Det virker i ca. 7 måneder og er også på recept. Sådan et halsbånd findes også til hund.

Kan man forebygge mod sygdomme fra flåter?

Det korte svar er, ja! 

Men indtil videre findes der kun en vaccine mod Borreliose der er godkendt til hunde. Vaccinen skal gives 2 gange med ca. 3 ugers interval, og skal derefter blot gentages én gang om året. Den beskytter mod de typer af Borrelia, som er mest almindelige. Det er bedst at vaccinere sidst på vinteren, så hunden er godt beskyttet inden flåtsæsonen begynder i foråret. Hvalpe kan vaccineres fra de er 12 uger gamle.

Som altid gælder det selvfølgelig at det er bedre at forebygge end forsøge at helbrede når dit kæledyr først er smittet.

Kontakt os hvis du har brug for at vaccinere din hund eller er interesseret i receptpligtige tyggetabletter, pipetter eller et halsbånd til dit kæledyr.

Yellow,Lab,Rolls,Over,Outside