Lopper hos hund og kat

Loppecirkus

De fleste hunde og katte er plaget af de små hurtige “akrobater” når de invaderer pelsen. Det giver typisk en uro i kroppen, resulterende i kløe, hurtig opfaren med “kiggen bagud” til kroppen hvor en loppe måske er i gang med at suge blod.  I grelle tilfælde kan hunden eller katten klø sig manisk, resulterende i  hårløse partier med lokal eksem måske med infektion i huden tillige. Kattene er faktisk de bedste til at holde lopperne nede idet de fanger ca. 70 % af de lopper der hopper på dem, men at udrydde dem helt har de ofte svært ved.

Der findes to typer lopper der plager vores firbenede venner nemlig hunde- og katteloppen. I praksis er det dog overvejende katteloppen der plager både kat og hund. Den er lidt mindre end hundeloppen (ca. 2 mm lang) og helt mørk i farvetegning. Når vi har en hund eller kat til det årlige sundhedseftersyn her på klinikken kigger vi altid efter lopper. Vi tager vi en loppekam (en lusekam som man bruger til børnene kan også bruges), og så kæmmer vi pelsen flere gange. Lopperne  kan fanges på denne måde, men ofte er det deres afføring der afslører deres tilstedeværelse, idet det ligner små sorte “kommaer”. Bløder man det op på et stykke køkkenrulle vil bliver det rødbrunt idet hovedbestanddelen i afføringen er rester af blod, som loppen lever af at suge fra hunden eller katten.

Lopperne kan også bide mennesker (typisk på anklerne i strømpekanten) og man ser typisk  2-3 små røde bid, der som regel er meget kløende. Lopperne kan heldigvis ikke leve på os, men det sker tit at man får mistanken om lopper på ens kæledyr når man selv bliver bidt!

Lopper er dygtige til at formere sig. En voksen loppe lægger ca. 30 æg om dagen, der typisk kan drysse af i omgivelserne. Æggende klækkes til larver efter 3- 10 dage og larven forpupper sig efter 5-10 dage. Puppen klækker til en ny voksen loppe indenfor 3 uger til 6 måneder. Efter 3 uger ved stuetemperatur kan 5 lopper blive til ca 6000 nye lopper!!

Det siger sig selv at en loppebehandling derfor skal være omhyggelig, grundig og vedvarende. Det er vigtigt at man behandler hver 4 uge i 6 måneder da der ellers vil ligge pupper i omgivelserne der så klækkes med nye loppeangreb til følge.


Beautiful,Ginger,Tabby,Cat,,Domestic,Staring,Directly,Into,Camera,Lovingly

Behandling af loppeangreb

I dag har vi heldigvis meget effektive loppemidler til rådighed. Det mest brugte middel til hunde og katte er enten en tyggetablet eller et “spot-on” middel, som lægges på huden i nakken og ned af ryggen. Midlet fordeler sig over hele huden i løbet af et døgn og vil dræbe lopperne i pelsen, så den onde cirkel brydes. Flere loppe- og flåtmidler virker afskrækkende på lopper og flåter (repellerende) så de skræmmes væk inden de bider.  

Hvis en hund eller kat ikke er angrebet af lopper men man vil forebygge angreb og udvikling af flere tusind lopper kan man få et præparat på tabletform der ved indgift 1 gang om måneden gør lopperne sterile så de ikke kan formere sig. Derved stoppes udviklingen med det samme hvis hunden eller katten skulle have reddet sig en loppe til hundetræning eller lignende.  Dette middel fås også som injektionsmiddel til kat og virker ½ år, altså hele højsæsonen, hvilket mange katteejere vælger som en praktisk og nem løsning.

Hvad gør du hvis lopperne er kommet indenfor?

Skulle du være uheldig at din hund eller kat har fået lopper, så husk følgende: 

  • Kontakt din dyrlæge vedr. valg af præparat. VIGTIGT, giv aldrig et hundepræparat til kat eller omvendt!
  • Alle dyr i husstanden skal behandles.
  • Brug den korrekte pipettestørrelse, svarende til dyrets vægt, og læg det direkte på huden. Det samme gælder for tyggetabletter.
  • Undgå at massere stoffet ind i pelsen. 
  • Undlad at vaske hunden/katten 48 timer før og efter pipettebehandling. 
  • Katte- og hundetæpper skal vaskes ved 60 grader. 
  • Grundig og hyppig støvsugning (husk bilen) og smid støvsugerposen ud!
Følger man ovenstående råd ender det forhåbentlig med at man selv er herre over hvor mange “husdyr” man har i hjemmet!
 
Der er indenfor de sidste år lanceret flere nye receptpligtige tyggetabletter, halsbånd og pipetter der tager både lopper og flåter.  
 
Kontakt os for at høre nærmere.
Yellow,Lab,Rolls,Over,Outside