Symptomer på tandproblemer
Hvordan ser jeg om mit kæledyr har et tandproblem?
Det kan være svært at se på din hund eller kat om de har problemer med tænderne, da symptomerne er meget forskellige fra dyr til dyr. Nogle af de symptomer du skal holde øje med er:
- Ændret adfærd – hvis din hund eller kat er mere stille end den plejer at være.
- Nedsat appetit.
- Hvis din hund ikke vil apportere eller hente den bold den plejer at være glad for.
- Ømhed ved berøring på snuden eller omkring munden.
- Øget tendens til at savle.
- Dårlig ånde.

Længere levetid = mere tandpleje
Vores kæledyr lever meget længere i dag end deres vilde forfædre, og derfor har de brug for tandpleje, så deres tænder holder hele deres levetid. Den bedste forebyggelse er tandbørstning, men det kan alligevel være nødvendigt med en tandrensning ind imellem for at sikre dit kæledyrs tandsundhed hele dens levetid.
Hvis tandsten ikke fjernes i tide startes en ond cirkel. Først udvikles tandkødsbetændelse, herefter kan tandens vedhæftning nedbrydes og i sidste ende kan det betyde at tanden rådner og falder ud. Din hund eller kan kan ikke fortælle dig hvis den har smerter i munden, og vi anbefaler derfor at du får undersøgt din hunds mundhule og tænder minimum én gang om året.
Hvis du er i tvivl om din hund eller kat har et tandproblem så ring og book et tandtjek allerede i dag.
Fokus på tænder
Herning Dyrehospital har altid fokus på tænder. Hvis dit kæledyr er med i vores sundhedsprogram VetPlan, har du mulighed for at booke tid til en gratis tandkontrol, hver gang du vil have tjekket dit kæledyrs tænder. Er det nødvendigt med tandrens, får man også 25% rabat som medlem af VetPlan.
Smerter ved dårlige tænder
Tandproblemer hos dyr gør ondt, og smerte kan være uendeligt svært at se på et dyr. Ofte opdager folk det først, når de dårlige tænder er behandlet, og dyret er blevet smertefrit. Så er det som at få en helt ny hund eller kat. Se symptomerne på tandlidelser længere nede på siden.
Forebygge tandproblemer
Du kan selv gøre en stor indsats og forebygge tandproblemer. Og forebyggelse er langt at foretrække frem for behandling, der kræver bedøvelse. Børst din hund/kats tænder dagligt. Det er ikke tilstrækkeligt at give tandrigtige godbidder/foder.
Tjek og undersøgelse af tænder
Tjek regelmæssigt, om din hund/kat har rødt og betændt tandkød, tandsten (gulligbrune belægninger), knækkede/beskadigede tænder, misfarvede blålige tænder, træsplinter, sår eller lignende.
Sørg for, at din hund/kat får undersøgt mundhulen af en dyrlæge minimum én gang årligt. Læs mere om tandtjek herunder.
Tandtjek - Tjek for tandsten, tandkødsbetændelse og parodontose
Ved de regelmæssige årlige sundhedseftersyn tjekker vi altid tænderne.
Ofte er der begyndende tandsten på tænderne, der starter en tandkødsbetændelse. Tandkødet er rødt og irriteret. Og senere vil tandens knogle blive nedbrudt og give en såkaldt parodontose. Til sidst rådner tanden og falder ud.
Vi sætter ind med tandrens og polering, hvor alt tandsten fjernes, og tænderne poleres. Tandlommerne måles og tjekkes. Alle tænder undersøges systematisk og ved unormale fund tages der røntgenbilleder for at vurdere tandens tilstand under tandkødet, hvor vi ikke kan se forandringer.
Hvis en tand skal trækkes ud, er det altid vigtigt at tage røntgenbilleder, for at se om tanden er helt trukket ud.
Tandbehandlinger på Herning Dyrehospital
Vi har indrettet et specielt tandrum med tandunit, digital tandrøntgen, hævesænkebord, narkoseapparat og narkoseovervågning.
Jesper har gennemgået en efteruddannelse i tandbehandlinger og er medlem af DVDS, Dansk Veterinær Dentalselskab. En forening for dyrlæger med speciel interesse i tandsygdomme.
Dit kæledyr er derfor i de bedste hænder, og vores personale er alle uddannede i at vejlede og hjælpe med forebyggelse af tandsygdomme.
Mælketænder - din hunds tandsæt
Det bilvende tandsæt hos hunde er på 42 tænder.
I 6 måneders alderen skiftes de sidste mælketænder, så de blivende er tilbage.
Hos de små hunderacer kan det være nødvendigt at operere mælketænderne ud. Vi bedøver hunden, opererer tænderne og samme dag sendes hunden hjem igen. Hvis ikke mælketænderne fjernes, kan de blivende tænder blive skæve.
Frakturer - skader på tænderne
De fleste hunde og katte lever et aktivt liv, og der kan ske skader på tænderne. En brækket tand vil give smerter og skal behandles. Vi ved med sikkerhed, at brækkede tænder giver smerter. Senere kommer der en tandbyld, og tanden rådner og falder ud.
Knækkede tænder kan behandles på flere måder. Rodbehandling er en mulighed, hvor tanden bevares, men ellers kan tanden ekstraheres. Nogle ældre dyr kan leve et langt liv uden en tand i munden, maden tygges på de hårde gummer, og resten sluges.
De fleste sygekasser dækker dyrlægeudgifter til knækkede og misfarvede tænder.


Symptomer på tandlidelser - hvordan kan jeg se, om mit kæledyr har en tandsygdom?
Symptomerne er mange: Ændret adfærd, skyhed når man stryger sit kæledyr over snuden, hunden vil ikke apportere eller hente en bold. Maden bliver ikke spist. For blot at nævne nogle af de adfærdsændringer, der ses ved tandlidelser.
Længere levetid = mere tandpleje
Vores kæledyr lever meget længere end deres vilde forfædre, og derfor skal de ikke kun have velfungerende tænder de første 4-5 år af deres levetid. Katte bliver ofte over 16 år i dag. Hundene bliver som regel 10 -14 år, og derfor har de brug for tandpleje.
Den bedste forebyggelse er tandbørstning med dyretandpasta, eller tandpolering med klorhexidin og vatrondeller. Der findes et stort antal af tyggeben, tandstensdiæter med mere. Kun et fåtal af dem har en reel effekt på tandproblemer.
Smertefuldt for dit kæledyr
Hvis dit kæledyr ikke får renset tænder regelmæssigt, starter en ond cirkel. Først med tandkødsbetændelse, så, nedbrydning af tandens tilhæftning til knoglen. Til sidst rådner tanden og falder ud.
Vores kæledyr kan sagtens undvære tænderne, men det er en lang smertefuld proces fra tandkødsbetændelsen starter, til tanden er faldet ud.
Kæledyrene kan ikke give udtryk for smerten i munden. Ofte ser vi en markant ændring af humøret efter en tandbehandling.
Tandresorptioner - FORL eller neclesions
FORL eller necklesions er en meget udbredt kattesygdom. Omkring halvdelen af de danske katte har resorptioner. Tænderne på kattene nedbrydes af kroppens celler, så man kan sige, at katten er i gang med at nedbryde sig selv.
Man kender ikke den nøjagtige årsag til FORL, og nogle katteracer er overrepræsenteret. Kattene viser ikke symptomer på tandresorptioner, de forsøger at skjule smerten. Det viser sig ofte først ved en nærmere undersøgelse af kattens tænder. Hvis katten har FORL i en tand, skal hele tandsættes røntgenfotograferes. De katte, der en gang har fået konstateret FORL, skal tjekkes årligt.
Den eneste behandling er udtrækning af de dårlige tænder, en plastfyldning vil ikke bremse nedbrydningen af tanden.
Tandrøntgen - billeder af tænderne
Her på Herning Dyrehospital har vi digitalt tandrøntgenanlæg til at tage billeder af tænderne. Efter bedøvelse sættes en digital plade ind i munden og billedet kommer direkte på PC-skærmen.
Mange tandsygdomme kan kun opdages ved at tage røntgenbilleder. Umiddelbart vil mundhulen se fin ud, men målinger i tandkødslommer, rødt tandkød og smerte vil afsløre mulige problemer.
Tandsygdommen FORL (Necklesion) hos kat nedbryder tanden, så der til sidst kun er skygger af tanden tilbage. Parodontose kan ofte ikke ses med det blotte øje. En tilsyneladende sund tand kan have en rodbetændelse.

Sådan børster du tænder på en hund eller kat
Din indsats gør en forskel. Jo tidligere du begynder med at børste tænder på din hund/kat, desto nemmere bliver det for hunden/katten at vænne sig til det – og des bedre forebygger du tandsygdomme.
- Start med at træne i korte sekvenser og husk at rose dyret, når det samarbejder.
- Brug en passende blød tandbørste og evt. tandpasta lavet til dyr.
- Hold støttende om dyrets næseryg og løft læben.
- Børst i rolige cirkelbevægelser først på en enkelt tand.
- Efterhånden som dyret vænner sig til tandbørstningen, kan man børste flere tænder.
- Når dyret er blevet vant til tandbørstningen, kan du prøve at begynde at børste tændernes inderside.
Se også nedenstående film om tandbørstning af din hund: