Knogler

– og ledlidelser

Vi har specialudstyr til de fleste knogleoperationer hos hunde og katte. Vores veludstyrede operationsstue har blandt andet:

  • Elektronisk overvågning af narkose
  • Narkoseapparat
  • Digital røntgenfremkaldelse
  • Specielt operationsudstyr herunder rustfri knogleplade og skruer til at sætte benbrud sammen igen

Dyrlæge Jesper Ørum laver hvert år mange led- og knogleoperationer.

Hofteledsdysplasi & gigtsygdomme

Hvis din hund får stillet diagnosen gigt eller hofteledsdysplasi (HD), starter et helt nyt kapitel af dens liv. Ofte vil hunden have smerter, som den skal medicineres for, og højst sandsynligt vil den ikke være i stand til at holde det samme aktivitetsniveau, som den før har haft. Det kan være problemer med at rejse sig og sætte sig, halthed samt besværet gang, som ses ved gigtforandringer eller HD.

Kombinationen af massage, hjemmeøvelser og træning på vandløbebånd gør en stor forskel for hunden med gigt eller HD.

Træning på vandløbebåndet er en skånsom metode som ikke overbelaster de syge led, men genopbygger muskulaturen i området og øger smidigheden i leddet.

Hvis hundens muskler er veltrænede og stærke er belastningen af leddene ikke så stor, når hunden er i bevægelse. Det er vigtigt, at man planlægger et nænsomt træningsforløb, så hunden ikke overanstrenges, og smerterne dermed øges. Man skal være opmærksom på, at hunden ikke bliver rask af træning eller fysioterapi, men at det hjælper med at forbedre livskvaliteten og mindske smerterne.

Knogle og ledlidelse hos hunde og katte

Det er altid en fornøjelse at sende en glad hund/kat hjem igen med en let forbinding og en knogle, der næsten sidder sammen som før bruddet. Vi kan indlægge patienterne, til de ikke har stærke smerter mere. Vores hjælpepersonale er alle uddannede veterinærsygeplejersker og kan give dit kæledyr den bedste pleje og omsorg.

Afdelingen med fysioterapi og genoptræning giver de bedste betingelser for en hurtig genoptræning efter operation. Kamilla Fyrstman er uddannet hundemassør og forestår fysioterapi af alle indlagte patienter. Musklerne trænes hurtigt op igen, og tiden fra operation til fuldstændig restitution er meget kort. Fysioterapi og genoptræning er relativt nyt for danske dyrlæger. Vi er dog ikke i tvivl. Efter at vi har indført genoptræning som standard, kommer patienterne lynhurtigt tilbage til at gå normalt igen.

Knoglebrud

Vi kan operere selv komplicerede knoglebrud. Ved at anvende rustfrie skruer, søm og ståltråd kan de fleste brud stabiliseres. Efter nogle uger er knoglen groet sammen igen.

Det kan være nødvendigt at lave kontrolrøntgenbilleder undervejs.

Den største udfordring er nogle gange at få kæledyret til at holde benet i ro, til bruddet er stabilt. Det kan være en udfordring, når en ung jagthund hellere vil løbe rundt ude i skoven end gå i snor med forbinding.

Knæskalsforrækkelse

Mange små hunderacer har løse knæskaller. De små charmerende “rejehop”, hundene tager, kan dække over en alvorlig sygdom. Vi vurderer nøje hundens halthed, og hvis det er nødvendigt, opereres knæskallen, så den ikke mere er løs og giver smerter. Hvis man ikke opererer sin hund i tide, kan den få slidgigt i knæ.

Kamilla har en hel opslagstavle i vandterapirummet med billeder af hunde, der har fået genoptræning efter knæskalsoperationer. Det er altid en fornøjelse at se en glad hund løbe op af trappen til vandløbebåndet. Vi starter som regel genoptræningen, lige efter trådene er taget, cirka 10 dage efter operationen. Det er ikke kun “vandhunde”, der kommer i vandløbebåndet. De fleste hunde kan vænne sig til at bruge de svage muskler i det varme vand. Vi laver hyppigt genoptræning af hundene, inden de bliver opereret, så er musklerne stærke, og knæleddet bliver hurtigt stabilt igen.

Sprængt korsbånd

Hundes knæ er næsten magen til vores. Ved overbelastning kan korsbåndet springe.

Har din hund problemer med korsbånd?

Hvis din hund halter en smule under motion eller du bemærker en let halten lige efter motion, kan det være et tegn på, at din hunds korsbånd er svækket. Ofte vil din hund stoppe med at halte efter hvile, hvorefter det kommer igen næste gang den motionerer. Hvis din hund pludseligt helt undgår at støtte på poten, indikerer det, at korsbåndet er rykket over.

Det er et hyppigt problem for nogle hunderacer mere end andre at sprænge deres korsbånd. Derfor har vi også lang erfaring med at operere sprungne korsbånd på de fleste hunderacer. Derfor kan du være tryg ved at kontakte os og benytte os, hvis du har brug for en dyrelæge til at operere korsbånd.

Hvis du er i tvivl, om din hund har et sprængt korsbånd – eller du er bekymret over, hvorfor din hund pludselig halter, er du altid velkommen til at komme forbi til konsultation med din hund.

Ring til 97127720